Tel praktijk: 03 376 71 20

Tandheelkunde

Goede tandverzorging is cruciaal voor de algehele gezondheid van uw huisdier. De combinatie van speeksel, eiwitten, bacteriën en voedseldeeltjes vormen samen een geleidelijke opbouw van plak die op de tanden achterblijft. Mineralen in het speeksel zetten dit vervolgens om in tandsteen.

Goede tandverzorging is cruciaal voor de algehele gezondheid van uw huisdier. De combinatie van speeksel, eiwitten, bacteriën en voedseldeeltjes vormen samen een geleidelijke opbouw van plak die op de tanden achterblijft. Mineralen in het speeksel zetten dit vervolgens om in tandsteen, een harde geelachtig kleefstof die zich ophoopt rondom het tandvlees. Tandplak kan tandvlees irriteren en leiden tot tandvleesontsteking. Deze ontsteking zal de wortel van de tand aantasten en zal leiden tot uitvallen van de tand.

Veel kan u zelf trachten te voorkomen door uw dier een goede voeding te geven, van jongs af aan te leren poetsen, aangepaste kauwstrips te geven. Wordt er toch aangeraden de tandsteen van uw dier te laten verwijderen, dan gebeurt dit onder volledige narcose. Het is anders onmogelijk alle gebitselementen langs binnen- en buitenzijde even goed te controleren en te behandelen. Eventuele losse, aangetaste tanden worden verwijderd. Daarna wordt de tandsteen verwijderd met een ultrasone reiniger (hetzelfde type als bij de tandarts). Na het ontkalken worden de tanden gepolijst, want dit vertraagt de nieuwe tandsteenvorming.

Tijd voor een jaarlijkse
gezondheidscontrole?