Twijfel je of een bepaalde situatie spoed is, bel dan naar de praktijk op het nummer 033767120.
Aanrijding/val uit raam of van een terras
Laat uw huisdier na een aanrijding of val altijd onderzoeken, ook al lijkt er niets aan de hand. Vooral als zijn/haar algemene conditie snel achteruitgaat moet er snel gehandeld worden. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan ademhalingsproblemen, bloedingen, botbreuken, sufheid en vertraagde reactie.
Bloedverlies
Bij “spuitende” bloedingen aan een voor- of achterpoot in de oksel of lies moeten de bloedvaten dicht gedrukt worden. Dit kan met een verband, een handdoek of zelfs met je vingers.
Snel dikker wordende buik
Wanneer uw hond probeert zonder resultaat over te geven en de buik wordt snel dikker (opzwellen) achter de ribboog kan er sprake zijn van een maagtorsie. Dit komt vooral voor bij grote honden, met een diepe borstkast (dobberman, rottweiler, dog, bouvier).
Niet kunnen plassen bij katers en reuen
Wanneer er enorm veel moeite moet gedaan worden om te plassen, waarbij er amper enkele druppels urine of helemaal niets te zien is, dan kan dit wijzen op een verstopping. Bij uitstel van behandeling is er kans op blijvend nierfalen/dood.
Bel de praktijk bij noodgeval: 03 376 71 20
Ernstige problemen met ademhalen
Dieren die ademhalen met veel geluid, een blauwe tong krijgen en/of snakken naar adem zijn in nood. Ze raken snel in paniek en durven niet te gaan liggen. Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden en probeer een zo goed mogelijke ventilatie te voorzien. Kom zo spoedig mogelijk naar de dierenarts.
Brandwonden
Met name bij grotere oppervlakken door bijvoorbeeld kokend water of frituurvet.
Oververhitting
Kan ontstaan wanneer een dier op een warme dag in de volle zon in de auto heeft gezeten. Dit kan zelfs al na enkele minuten bij gevoelige (brachycephale) rassen! Symptomen zijn hoog oplopende lichaamstemperatuur (tot 40-41°C), wankelen op de poten, hijgen en ademhalingsproblemen. Probeer je dier af te koelen met natte handdoeken over/onder hem te leggen op weg naar de praktijk.
Vergiftiging
Indien mogelijk, de verpakking meenemen. Antigifcentrum raadplegen: 070 245 245.
Voortdurend braken en/of diarree
Braken en/of diarree met snelle achteruitgang van de conditie. Vooral bij pups en kittens kan dit dringend zijn.
Allergische reacties
Indien bepaalde lichaamsdelen van je huisdier plots enorm beginnen te zwellen (kop, neus, poten). Meestal heeft het dier ook duidelijk jeuk. Braken en ademnood kunnen ook optreden.
Epilepsie- aanval
Bij een epilepsieaanval reageert het huisdier niet op de eigenaar, het valt neer, vaak met stijve of trillende poten, de ogen zijn open met wijde pupillen, ze beginnen te speekselen, verliezen urine en soms ontlasting. Wanneer de aanval meteen wordt gevolgd door een nieuwe, neem dan contact op met de praktijk.
Huidwonden die gehecht moeten worden
Bij grote bijt- of scheurwonden is het het beste om binnen de 6 uur te hechten, anders is er een vergrote kans op infectie.
Diepe wonden van buik of borst
Het hart, de longen of de buikorganen kunnen geraakt zijn. Altijd laten onderzoeken, ook al lijkt er niet veel aan de hand.
Hypoglycemie of suikertekort bij kleine honderassen
Chihuahua pups (en andere pups van toy-rassen) zijn erg gevoelig voor suikertekorten. Als je pup niet goed en vaak eet, hou hem dan in het oog. Bij een suikertekort wordt je pup suf, krijgt het koud en begint vaak te zwijmelen. Geef zo snel mogelijk druivensuiker met een spuitje.